Ontdek Scandinavië! Zweden

Reizen naar Zweden

Zonnig en warm in de zomer en sneeuwrijk in de winter: Zweden is een absolute aanrader voor elk seizoen- vooral voor de echte outdoorliefhebbers.

Misschien minder bekend van Zweden zijn de warme, stabiele zomers, vanwege het hoge aantal zonuren en de gunstige ligging aan de lijzijde van de Noorse bergen, die een reis naar Zweden in de zomer heel geschikt maken. Het zuiden van Zweden kent in de winter gemiddeld zo’n dertig sneeuwdagen, terwijl het in de bergen en in Lapland een stuk kouder wordt en er naast vorst veel sneeuw kan vallen.
De natuur is in Zweden overal, het land is groot en dunbevolkt. Zweeds Lapland wordt zelfs de laatste wildernis van Europa genoemd. Uitgestrekte bossen, ruige bergen, prachtige meren. Elke outdoorliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Wel is het land door een uitgebreid netwerk van nationale parken, wegen en herbergen goed bereikbaar.

Een land voor outdoorliefhebbers

Het dichterbevolkte gedeelte van het land ligt in het zuiden en midden van Zweden, met de grote steden Malmö, Göteborg en Stockholm.

• Het zuiden van Zweden wordt gekenmerkt door een zacht glooiend landschap, blauwe meren, rode houten huizen en talrijke zwem-, fiets- en wandelmogelijkheden. Bekende naam is de regio Småland waar natuur en cultuur samen komen. Hier kun je kamperen, hiken, en een veelheid aan flora en fauna bewonderen. Voor (kleine) kinderen is het attractiepark Astrid Lindgrens Wereld een aanrader. Hier maak je kennis met haar beroemde Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter en je kunt er zelfs in zo’n leuk houten huisje overnachten.
• In het midden van het land is bijvoorbeeld de provincie Dalarna heel geliefd, grenzend aan de bergen van Noorwegen in het westen en met een uitgestrekte wildernis waar je heerlijk kunt wandelen, kanovaren of een rendier op je pad kunt tegenkomen. Vergeet niet de klaterende watervallen en de stille wegen.
• De hoofdstad Stockholm is het gehele jaar een bezoek waard. Het gezelligste stukje is Gamla Stan, de oude binnenstad. Hier vind je historische bezienswaardigheden, winkels, cafeetjes, musea en dit alles in een stadshart uit de dertiende eeuw. Maar ook het Vasa Museum of het openlucht museum Skansen zijn zeker de moeite waard. Eén enkel weekend is niet genoeg om deze fantastische stad te bezoeken, maar je kunt in ieder geval een beginnetje maken en later terugkomen.
• In het midden van Zweden kun je op verschillende plaatsen van wintersport genieten. Bijvoorbeeld in Sälenfjällen: een van de grootste skigebieden van Noord-Europa. Maar naast skiën kun je hier ook ijsvissen, schaatsen, sneeuwscootertochten maken of sneeuwschoenwandelen.

Vakantie in Lapland: Gold Lapland en Zweeds Lapland

Noord-Zweden is magisch: het noorderlicht in de winter en de midzommernachtzon in de zomer . Het noorden wordt in twee gebieden opgedeeld. Het hoge noorden in Zweeds Lapland en de regio die hieronder ligt, wordt Gold Lapland genoemd.

• Gold Lapland wordt zo genoemd vanwege de goud die in de grond zat, de regio heeft dan ook een rijk mijnbouwverleden, zou kun je bijvoorbeeld een ondergrondse kerk in Kristineberg bezoeken, maar liefst 90 meter onder de grond. In de Lyckelse Zoo kun je veel inheemse dieren bekijken, elanden, muskusossen en rendieren, in de winter natuurlijk met hun dikke wintervacht.
• Zweeds Lapland heeft vooral voor outdoorliefhebbers veel te bieden, en zeker ook voor wandelfanaten. De Kungsleden is een van de bekendste wandelroutes van Scandinavië, misschien wel van Europa. Deze kun je ’s zomers lopen of ’s winters skiën, de gehele route is 430 km lang, maar je kunt natuurlijk ook delen uit de route lopen. Ook leuk om te doen is de poolcirkel bij Jokkmokk bezoeken of met een eigengebouwd vlot de rivier af te varen. Lapland heeft zowel in de winter als in de zomer veel te bieden als vakantieregio.

Lees ook onze andere bijdragen over Scandinavië: Op vakantie naar Noorwegen; Finland: anders en prachtig en Scandinavië: gevaarlijk schiereiland.

Interesse in voordelige park-sleep-fly-aanbiedingen vanaf Düsseldorf of Keulen? Lees ook ons artikel over vliegen vanaf Duitsland, om te kijken of deze tips ook voor jouw reis naar Zweden gelden.