De echte kerststemming vind je op een kerstmarkt in München

Wat kun je doen om in een instantkerststemming te komen? Het vliegtuig naar München pakken!

Waarom? Sinds 27 november is de Münchner Christkindlmarkt weer begonnen. Deze oudste en tradionele kerstmarkt bevindt zich op de Marienplatz, het stadshart van de stad en heeft alles wat je van een kerstmarkt verwacht. Glühwein, kerstmuziek, kraampjes met veel houtsnijwerk, kerstversieringen en heel veel lichtjes.

Licht in donkere dagen

Al in de veertiende eeuw kende München een vorm van een kerstmarkt. Behoefte aan licht en gezelschap in de donkere dagen van december is goed voor te stellen. Nog steeds vervult de kerstmarkt een sociale functie. Wat is er fijner dan samen lekker eten en drinken in een sfeervolle omgeving? Die behoefte is de afgelopen 600 jaar niet veranderd.

Bezoek ook de andere kerstmarkten

Naast de traditionele kerstmarkt aan de Marienplatz kent de stad nog vele andere markten die je zou moeten bezoeken. De prachtige en sfeervolle markt in de Residenz, het vroegere verblijf van Beierens koningen, met een sprookjesbos voor de kleintjes: bewegende sprookjesfiguren met muziek en een paar maal per week een kindertheatervoorstelling.

Op de Karlsplatz (Stacchus) staat elk jaar een ijsbaan waar je schaatsen kunt huren en een paar rondjes kunt zwieren en natuurlijk een lekker hapje kunt eten. Bovendien kent de ijsbaan ‘special events’, zo komt Sankt Nikolaus op 6 december op bezoek en worden er themafeesten georganiseerd.

Het Tollwood winterfestival vindt plaats op het Oktoberfestterrein: de Theresienwiese. Hier vind je naast alle traditionele kerstzaken ook de onconventionelere dingen. Tollwood is een echt festival met muziek, theater, heel veel marktkraampjes en toegankelijk voor iedereen. Belangrijk vanaf het eerste begin is de aandacht voor natuur en milieu. Denk dan aan thema’s als biologisch en vegetarisch of veganististisch eten, fair trade en oog op de toekomst.

Aan de Wittelsbachplatz vind je een echt spektakel: de middeleeuwen keren terug in München. Heel veel aandacht voor details, veel prachtig houtsnijwerk en de goudsmid, lantaarnbouwer en de glasblazerin laten zien hoe dit handwerk vroeger gemaakt werd. De markt kent ook schrijvers die nog de kunst van de kalligrafie kennen. Natuurlijk zijn alle etenwaren en drankjes aan de oude tijden aangepast, maar gelukkig wel vers bereid.

De komende maand valt dus je hart op te halen in München als je ervan houdt om in de voorkerstpret te geraken! Bovendien is er voor de komende dagen flink wat sneeuw voorspeld voor Zuid-Beieren...

Goedkoop parkeren en vliegen vanaf Weeze? Ook net over de grens kun je met een binnenlandse vlucht München goed en heel voordelig bereiken.