Doen in 2018: wandelvakantie in Ierland, Engeland of Schotland

In het verlengde van de trend om duurzamer te leven en op reis te gaan, worden wandelvakanties steeds populairder. Daarnaast werkt een meerdaagse wandeltocht zeer onthaastend: je bent letterlijk dagenlang met niets anders bezig dan wandelen. En of je nu een beginnende of ervaren wandelaar bent: wandelen is goed voor lichaam en geest. Je bent één met de natuur en gaat op in het landschap. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben veel mooie langeafstandswandelingen aan te bieden. Prachtige paden door lieflijke of juist ruige natuur gecombineerd met gemoedelijke overnachtingen in gezellige B&B’s of rustieke pubs.

Ierland

West-Ierland: Connemara is een prachtig wandelgebied. Uitgestrekte veengebieden, ruige bergen en pittige tochten. Het landschap van Connemara is woest en wild. Sommige wandeletappes voeren over de meest westelijk gelegen eilanden van Ierland: de Arran Islands. Hier kun je vele vogelkolonies, zoals die van papegaaiduikers spotten. Daarnaast kun je na een lange dag wandelen in de pubs terecht voor onvervalste Craig, het niet te vertalen Ierse woord voor zoveel meer dan plezier en gezelligheid. Ierse folklore en muziek en natuurlijk de niet te overtreffen Connemara Whiskey, waarin je de rokerige turf van de omgeving terugproeft.

puffin

papegaaiduiker©FransVanHeerden/pexels.com

Zeer geliefd en veel begaan is de Wicklow Way. Dit wandelpad bevindt zich in het zuidoosten van Ierland. Toch bevat de bergketen Wicklow een stilte die weldadig is voor lichaam en geest, wellicht omdat deze bergen ouder zijn dan de Himalaya of bijvoorbeeld de Alpen. Het pad voert vooral over bospaden, maar voert af en toe ook over ruiger terrein. In totaal is de Wicklow Way ongeveer 130 km lang. Die zullen je voeren langs veel groen natuurschoon: bossen, heuvels en weiden. Ook prachtige watervallen, vredig grazende schapen en oude ruïnes zullen op het programma staan.

Vliegen vanaf Düsseldorf naar Dublin? Bij een aantal low-cost airlines boek je nu wel heel voordelig een vlucht en met een park-sleep-fly aanbieding trakteer je jezelf op een extra dag vakantie, terwijl je auto veilig en voordelig geparkeerd staat.

Engeland

In Engeland zal waarschijnlijk Hadrian’s Wall Path langs Keizer Hadrianus’ muur de bekendste langeafstandswandeling zijn. Dit pad voert je langs deze oude Romeinse muur, 135 km lang, waardoor je niet alleen in de voetsporen van talloze Romeinse soldaten treedt, maar ook in die van alle pelgrims die sindsdien dezelfde weg hebben afgelegd. Een wandelroute langs de muur verbindt de twee kusten van Engeland met elkaar en in ongeveer zes dagen loop je van kust tot kust. Mooi aan deze tocht is de combinatie van cultuur en historie enerzijds en prachtige natuur anderzijds.

Ook de Cotwalds Way is in Engeland een echte aanrader. De Cotwolds zijn het grootste aaneengesloten natuurgebied van Engeland en is ongelooflijk mooi. Het wandelpad voert je door groene heuvels, pittoreske dorpen, lommerrijke loofbossen en natuurlijk langs heel veel zachtgele Cotswold Stone. Je maakt de etappes zo lang als jij het wilt en zoekt daarbij de overnachtingen uit in een knusse B&B, in een schattig plaatsje, dat zo uit een Engelse televisieserie lijkt te komen. Wandelen in de Cotwolds is relatief makkelijk, omdat je met weinig echte hoogteverschillen te doen hebt.

cotswolds way

bospad in de Cotwolds©Pixabay/pexels.com

Schotland

De populairste wandelvakantie in Schotland zal zeker het lopen van de West Highland Way zijn. In totaal is het pad 152 km lang en bestaat grofweg uit drie delen: het eerste stuk van Milngavie, bij Glasgow tot Rowardennan is eenvoudig, daarna volgt een moeilijker stuk en het laatste deel tot aan de Ben Nevis bij Fort William is absoluut het zwaarst. Het landschap onderweg is ongelooflijk mooi. Prachtige vergezichten, rotschtige paden, kraakheldere beekjes, het grootse meer van Schotland en nog veel meer. Als je aangekomen bent in Fort William kun je ervoor kiezen om de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland, te beklimmen of de trein of bus terug te nemen naar Glasgow.

Wie krijgt er geen glimlach op zijn gezicht als hij denkt aan de beruchte vrijbuiter Rob Roy. Vooral bij de Schotten zelf is deze figuur bijzonder geliefd. En nu kun je in zijn voetsporen treden door het hart van Schotland te verkennen en te bewandelen. Je begaat vroegere herderspaden, wordt langs betoverende meren gevoerd en overnacht in typisch Schotse dorpjes. De wandeling is zowel relatief eenvoudig uit te voeren alsook moeilijker. Sommige delen zijn goed begaanbaar, andere gaan door ruig terrein. Kies gewoon uit wat bij jou past. Vaak biedtde tocht meerdere opties, waardoor je in totaal tussen de 124 en 151 km loopt.

Interesse in een reis naar Schotland gekregen? Kijk ook eens of vliegen vanaf Duitsland voordeliger is. Door aantrekkelijke aanbiedingen kun je goedkoop parkeren bij de luchthaven Keulen en kan afreizen vanaf Duitsland je tientallen euro's schelen.