Is vanaf Duitsland vliegen goedkoper dan vanaf Amsterdam Schiphol vliegen?

Het lijkt een trend te zijn en je leest het steeds vaker. Vliegen vanaf Düsseldorf, Weeze of Frankfurt zou goedkoper zijn dan vanaf Schiphol. Gaat dat wel altijd op? Kijk, besparen op je vlucht wil iedereen wel. Waarom zou je meer betalen als het niet nodig is en voor veel Nederlanders is Düsseldorf, Keulen of Weeze niet verder weg dan Amsterdam. Waarmee we natuurlijk meteen een belangrijk punt aansnijden: als je veel kilometers moet afleggen en het kost je een extra vakantiedag, dan is die €20,- die je op een ticket bespaart natuurlijk niet de moeite waard.

Vakantiespreiding

Wat vliegen vanaf Duitsland echter interessant maakt, is dat in Duitsland en dan kijken we vooral naar het Bundesland Nordrhein-Westfalen, de vakantiespreiding anders is dan in Nederland. Op momenten dat de prijzen van vluchten vanaf Schiphol extra hoog zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de meivakantie vallen, dan kunnen de tarieven voor vliegen vanaf Düsseldorf heel wat gunstiger zijn.

Gunstige bestemmingen

Daarnaast zijn sommige bestemmingen vanaf Duitsland goedkoper, omdat bijvoorbeeld Lufthansa de toppositie op die trajecten heeft, West-Amerika is vaak echt voordeliger vanaf Frankfurt dan vanaf Schiphol. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo, veel Duitsers vliegen met KLM naar de Nederlandische Antillen met een stop in Amsterdam.

vliegtuig

vliegen vanaf Duitsland-Tookapic/©pexels.com


Een ander mogelijk voordeel, dat niet met de prijs te maken heeft, is dit: veel mensen ervaren de Duitse vliegvelden net over de grens als plezierig overzichtelijk naast het grote Schiphol. Over het algemeen hoef je minder tijd uit te trekken voor het douane- en boardingsproces op een kleinere luchthaven. Aan de andere kant is voor sommigen juist de grootsheid en internationale uitstraling van Schiphol al een uitstapje op zich en een perfect begin van de vakantie.

Tip: neem de Duitse luchthavens mee in je prijsvergelijking

De hierbovenstaande vraag is dus niet met ja of nee te beantwoorden. Wel met de volgende tip: bekijk voor elke vlucht die je boekt op vergelijkingssites en voer ook de luchthavens net over de grens in. Neem ook het aantal kilometers dat je naar de luchthaven moet rijden en mee en sla aan het rekenen. Vergeet daarbij niet de afweging openbaar vervoer of eigen auto in mee te nemen. Je eigen auto voor langere tijd bij Schiphol parkeren is duurder dan bij een kleinere luchthaven als Weeze, Düsseldorf Airport of Keulen. Bovendien zijn er veel echt gunstige park-sleep-fly-aanbiedingen te vinden bij deze vliegvelden: comfortabel overnachten in een hotel en dan je auto daar laten staan totdat je weer terug bent.

Inspiratie opdoen?

Welke keuze je ook maakt: geniet van je vlucht en vooral van je vakantie! Wil je inspiratie opdoen voor mooie, leuke of spannende bestemmingen? Lees dan in onze blog over vakanties in Scandinavië, reizen naar Azië of de hipste bestemmingen voor 2018!