Special: de Nederlandse Antillen

Op vakantie naar de Caribische ABC-eilanden

Het is winter, het is koud, het is nat, het waait. Zojuist in een plas gestapt en nu liggen mijn schoen en sok bij de verwarming te drogen terwijl mijn tenen blauw zien van de kou. Op mijn scherm verschijnen suggesties van verre reizen naar tropische oorden. Palmbomen, oneindig blauwe zee en zon, heel veel zon. Ik kan alleen maar zuchten en weersta de verleiding niet langer en klik. Nederlandse Antillen. Zon, zee en avontuur. Ik wil erheen, vandaag nog.

Beach Curacao

Zandstrand Curaçao©Pexels.com

Op vakantie naar de Nederlandse Antillen... Kun je dat nog wel zeggen?

De Antillen zijn een eilandengroep in de Caraïbische zee en met de Nederlandse Antillen wordt meestal een land bedoeld dat van 1954 tot 2010 tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde. Hiertoe behoorden zes eilanden, onderverdeeld in twee groepen: Saba, St. Maarten en St. Eustatius behoren tot de bovenwindse of Leeward eilanden en Curaçao, Bonaire en Aruba tot de benedenwindse eilanden of ABC-eilanden.

In 1986 werd Aruba een afzonderlijk land binnen het koninkrijk en in 2010 volgden Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten en worden door de Nederlandse Rijksoverheid Caribisch Nederland genoemd. De Nederlandse Antillen bestaan dus niet meer als staatkundige eenheid, de naam wordt wel nog gebruikt als verzamelnaam voor de zes eilanden in de Carabïsche zee die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren.

Welke taal wordt er op de Nederlandse Antillen gesproken?

De officiële talen van de eilanden zijn sinds 2007 Nederlands, Engels en Papiaments. Op Aruba, Bonaire en Curaçao wordt thuis voornamelijk Papiaments en gesproken en op de bovenwindse eilanden vooral Engels.

Weer en klimaat op de ABC-eilanden

Het aangename en warme klimaat is een belangrijke reden voor velen om op vakantie naar Curaçao, Bonaire of Aruba te gaan. De eilanden kennen een tropisch savanneklimaat dat inhoudt dat de temperaturen gedurende het hele jaar vrij constant zijn, zo tussen de 28 en 30 graden °C. De hoeveelheid regen wisselt wel: van februari tot juni is het droog, januari en juli tot en met december zijn natter. Waarvan de laatste drie maanden zeker het natst zijn, van een regenseizoen spreken gaat echter te ver. Gemiddeld kennen de eilanden acht zonuren per dag, waardoor ze met recht zeer zonnig genoemd mogen worden.

ABC-eilanden: de droom van een tropisch eiland...

Droom je ook van een warm klimaat, de zon op je gezicht, warm zand onder je voeten. Van helder turquoise-blauw water, palmbomen en tropische vruchten? Droom je van een tropisch eiland, waar vriendelijke mensen je gastvrij ontvangen, waar je de mooiste plekjes kunt bezoeken en waar je ook nog eens heerlijk kunt en mag ontspannen? Waarom maak je je dromen niet waar en voel je die warme zonnestralen en ontmoet je de gastvrije bevolking: bezoek Curaçao, Aruba of Bonaire!

Lees verder in onze special voor onze artikelen en aanbevelingen voor vakanties op Aruba, Bonaire en Curaçao.