Wie heeft er de langste zomervakantie in Europa?

Met alle christelijke feestdagen in de lente net achter de rug voelt het alsof Nederlandse schoolkinderen heel veel vrij hebben. Over twee maanden breekt de zomervakantie weer aan en hebben onze kinderen alweer zes weken vrij. Wat een bofferds! Lekker luieren of buitenspelen of met het gezin op vakantie naar een avontuurlijke bestemming. Dat zes weken vrij heerlijk is, zal niemand ontkennen. Maar boffen Nederlandse kinderen ook nog zo als je ze vergelijkt met hun leeftijdgenootjes in Europa?

europe-unsplash-calvin hanson

Europa (vanuit Zweeds perspectief)© Calvin Hanson / Unsplash.com

Nee, helaas voor hen, niet zo. Met zes weken hebben we in Nederland de kortste zomervakantie in heel Europa. In landen als Italië, Griekenland en Bulgarije hebben kinderen twaalf weken of zelfs nog langer (Italië dertien!) vrij. Kinderen in Groot-Brittanië, Duitsland en Denemarken hebben ook, “slechts” zes weken vrij. Grote verschillen zitten er overigens ook in het aantal vrij dagen verspreid door het jaar. Daar boft het Nederlandse grut dan weer, door het jaar heen hebben de kinderen natuurlijk ook nog vrij. Met in totaal 59 dagen vrij staan we echter laag in het rijtje schoolvakanties. Onze zuiderbuurkinderen hebben bijvoorbeeld 77 dagen vrij en onze oosterburen 74 dagen.
Bron: statista.com

Geen medelijden met onze kinderen hebben, hoor. Ze behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld. Gewoon lekker genieten van alle vrije tijd die we wel hebben!